Zondag 18 augustus Preikestolen

19 augustus 2024 - Preikestolen, Noorwegen

Planning: om 06.30 uur opstaan en naar Basecamp Preikestolen rijden om de wandeling naar de top te kunnen maken voor het gaat regenen. Worden we vanochtend wakker, regent het. Voorspelling: duurt wel tot 14:00 uur. Tuurlijk.

Change of plans: eerst (zonder Noor) naar Stavanger en daarna naar Preikestolen. Gewoon omdat de weergoden ons volgens de apps dan gunstiger gestemd zijn.

In Stavanger is het wel nat en wandelen we grotendeels droog, onder andere door Gamle Stavanger. Al lopend kijk je door de smalle straatjes naar de haven. Geen uitzicht op het water vandaag, want daar drijft een megaflatgebouw. Leuk voor de mensen op de boot, maar het zal je uitzicht maar zijn…

Weetje:

Stavanger dank haar bestaan aan de oprichting van een bisdom begin 12e eeuw. De kathedraal is de oudste stenen kerk van Noorwegen. Ondanks de stadsrechten die het in 1425 krijgt, blijft Stavanger een rustige plaats. In de 17e eeuw wordt het twee keer getroffen door branden en verliest het de bisschopszetel aan Kristiansand. In de 19e eeuw begint Stavanger te groeien dankzij de visserij. In 1969 wordt olie gevonden in de Noordzee en wordt Stavanger de ‘hoofdstad’ van de olie-industrie. Dat is het begin van de grote groei.

Terug op de camping rapen we de wandelgear bij elkaar en rijden we naar Basecamp Preikestolen. De wandeling naar boven is best heftig. Preikestolen ligt op 604 meter boven zeeniveau en je start iets 300 meter. De wandeling naar boven is vier kilometer lang met een flink stuk met een stijgingspercentage van 55%. En dat moet je later ook weer af… 😊 Om de 100 meter staat er een bordje hoeveel je gelopen hebt en hoeveel je nog moet. Soms bemoedigend, soms ernstig frustrerend. En als het dan tegen alle voorspellingen in toch begint te regenen, dan denk je na 1 kilometer: “Waar zijn we aan begonnen?!”.

Maar ja, we zijn nu toch onderweg. Naarmate we hoger komen, trekt de lucht verder dicht. En krijgen we regelmatig met een kletterbui te maken. Zo’n 200 meter van het plateau vangen we nog even een glimp op van de Lysefjord, maar daarna trekt het helaas pindakaas he-le-maal dicht. Mwâh, dat was niet onze bedoeling, maar je doet er niets aan. We verzinnen de schitterende vergezichten er zelf wel bij; zo veel fantasie hebben wij wel hoor.

Door de iets gladde ondergrond en grote rotsblokken waar je overheen ‘loopt’, doen we 2,5 uur over de heenweg. Na een broodje en een theetje bovenop Preikestolen beginnen we met de afdaling. En die duurt slechts twee uur. Ondertussen is het ook opgehouden met zachtjes regenen. Jeeeeej. Moe en doorweekt maar voldaan zijn we om 19:40 uur weer bij de auto. Preikestolen: CHECK!

Om 20.30 uur zijn we weer bij ons Kipje. Kopje soep, ff douchen, kopje thee en lekker naar bed. Wát een dag!

1. Huub:
    19 augustus 2024
    Toch lekker jullie doel gehaald ! Noorwegen en regen is net zoiets als Schotland en .,,,,
  2. Jansje:
    20 augustus 2024
    Wow...wat een tocht en wat ontzettend jammer dat het zo dicht trok. Want het moet daar echt wel geweldig zijn. Het was zeker ook niet druk.
  3. Alley en Abbey:
    20 augustus 2024
    Het was nog best druk. Er gingen zelfs nog mensen naar boven toen wij rond half acht bijna beneden waren…