Zaterdag 14 september Harkstede
15 september 2024 - Harkstede, Nederland
De laatste dag van onze vakantie alweer, de vier weken zijn omgevlogen. We hebben ook zo ontzettend veel gezien en gedaan. En vooral ook leuke mensen ontmoet 😊.
De wekker gaat om zeven uur en een uur later vertrekken we na dat hartstochtelijk afscheid van Daphne en Frank. Het is heel lekker reisweer en net na tienen ontvangen we de eerste reisupdate van Daphne dat zij in hun campertje Århus al voorbij zijn. Pffft, daar zijn wij door ons bejaardentempo nog lang niet. Het is wel fijn dat zij zo onze rijdende ANWB-verkeersinformatie kunnen zijn en ons via de app routetips kunnen doorgeven.
De bijrijder heeft vandaag de schone taak om blogteksten te schrijven en foto’s uit te zoeken voor het blog. Om een goede selectie voor het blog te kunnen maken zijn de foto’s met dit zonnige weer niet goed te onderscheiden op de laptop en moeten dus thuis pas verwerkt worden.
Het wordt een langelangelange dag met heel veel oponthoud. We wedden deze keer op het verkeerde paard, helaas. Daphne en Frank zijn heel erg op tijd thuis en wij zijn pas om 21.15 uur in Harkstede, 13(!) uur na vertrek vanochtend. Lang wachten bij de Elbefähre, veel vertraging door wegwerkzaamheden en veel binnendoor rijden door ongelukken of andere ellende op de snelweg. Tja. We eten na thuiskomst nog een kopje soep, gaan douchen en direct naar bed. Einde van een heerlijke vakantie.
Statistikken:
We zijn 30 dagen weg, op 13 dagen hebben we (vaak hevige) regen, gelukkig zelden hele dagen (al voelt dat anders).
We rijden 4.975 kilometer in Noorwegen, en 1.460 kilometer van Harkstede naar Hirtshals en weer terug.
Voor onze ‘cruise’ nemen we 17 ferger in Noorwegen, bij elkaar 265 kilometer wateroversteek in 12 uur. De wachttijd valt meestal mee. Op twee keer na: een keer een uur en een keer drie uur.
Verder nog twee keer de ferry (enkeltje 22 kilometer in 45 minuten) in Duitsland en de ferry van Hirtshals naar Kristiansand 100 kilometer in 3 uur en 45 minuten, en weer terug. Die in Duitsland gaan we vanaf nu weer overslaan, er zijn zoveel mensen die Hamburg omzeilen met deze pont dat de wachttijd langer wordt dan in de tijd dat je in de file staat.
Het aantal tunnels onder fjorden en bergen door? Geen idee. Te veel om op te noemen.
We overnachten op14 campings in Noorwegen en drie in Denemarken.
We zien drie keer het noorderlicht.
Meestal hebben we een goede douche, soms zelfs beter dan thuis. Betalen voor de douches moeten we in ongeveer de helft van de gevallen.
We doen twee keer de was, op bijna iedere camping in Noorwegen staan wasmachines en drogers en daar maken we dankbaar gebruik van.
Veel campings hebben ook een goed uitgeruste kjøkke. We koken maar een keer of zes bij de Kip en de rest in de kjøkke van de camping.
Rema 1000 is onze favoriete supermarkt.
We varen met gratis ferries en met betaalde. Voor een deel wordt op de boot afgerekend, voor een deel automatisch met Autopass. De tol voor de autowegen gaat ook via Autopass. We zijn benieuwd welke rekening we daarvan thuis krijgen…
De beesten die we spotten: heel veel kwikstaartjes, meeuwen, mussen en zes zeearenden. Een stuk of 30 muskusossen, weilanden en bermen vol schapen, een paar geiten en koeien. Maar geen elanden en rendieren, behalve op de verkeersborden.
Weetje
Van boven naar beneden is Noorwegen 1.700 kilometer lang. Vaar je over zee langs de fjorden, dan is de route van de Zweedse naar de Russische grens ruim 4.000 km. Maar voor de echte kustlijn moet je wel de ruim 1.000 fjorden in. Dan vaar je meer dan 25.000 km. Poeh!
Dank aan al onze ‘meereizigers’ en vooral ook dank voor alle reacties op ons blog. Zonder al die reacties is het posten van een blog met foto’s echt minder leuk 😊.
Welkom thuis meiden! Het was leuk om met jullie mee te reizen. En bedankt voor die laatste weetjes want ik had eerlijk gezegd wel het idee dat jullie elke dag regen hadden, gelukkig blijkt dat niet zo.
De kip(jes) kunnen allemaal weer op eigen stok. 🐓🐓🐓
Dank voor het meereizen, het was een prachtige reis!
xx
Als ik zo de opsomming lees van jullie reis, moeten jullie nu nog 4 weken heel rustig aan doen om weer een beetje bij te komen!
Liefs en tot ziens!