18 juni Akureyri, Schiphol, Rotterdam
18 juni 2026 - Siglufjörður, IJsland
Alweer onze laatste dag en dan vooral een regenachtige, korte reisdag. Wat we jullie niet willen onthouden is wat weetjes over Ísland. Bovendien moeten we het blog eindigen met een flinke lap tekst, toch?!
Op IJsland wonen ongeveer 400.000 mensen waarvan 320.000 echte Íslendingar. Dat is dus bijna vier inwoners per vierkante kilometer. Maar dat is een gemiddelde, het binnenland is, zeker in de winter, onbewoonbaar. En ook ’s zomers zijn veel gebieden niet geschikt om te wonen. Hooguit om er voor een kort verblijf met je tentje naartoe te gaan. Het grootste gedeelte van de bevolking woont in Reykjavik en omgeving. De oorspronkelijke bewoners kwamen voornamelijk uit Noorwegen. De economie in IJsland is vooral gebaseerd op vis, waterkracht en geothermische energie en op de tweede plaats toerisme. In de toerismesector werken vooral jongeren. Het is niet echt seizoenswerk, want het toerisme is hier het hele jaar hot. De IJslanders zelf werken vooral in de landbouw en veeteelt.
Zoek je of je verwant bent aan iemand, dan heb je alleen naam en geboortedatum nodig. Dat is dan te vinden in het Íslendingabók. Aanhaken voor verwantschap bij de achternaam werkt niet, want de achternaam van een kind is de voornaam van de vader gevolgd door son of dottir.
De mentaliteit van de Íslendingar is bijzonder: þetta redast, ofwel ‘alles komt goed’. Ze hebben hier leren overleven, het beste ervan maken met wat je hebt. Als er iets fout gaat, dan maken ze het beter. Dat gebeurde ook met de bankencrisis een aantal jaren geleden. De banken werden niet door de overheid geholpen om de economie overeind te houden, maar er werd gezocht naar andere manieren om de kwakkelende economie overeind te krijgen en te houden. En dat is toerisme geworden, daar komt nu 40% van de inkomsten vandaan. Een negatief bijeffect is natuurlijk wel de belasting van het klimaat, en daar hebben wij helaas ook aan bijgedragen…
Vanochtend zijn we voor de wekker wakker en handelen versneld ons ochtendritueel af. We genieten nog wel ff van het uitstekende ontbijt, al laat de koffiemachine het afweten en moet Greet het doen zonder haar favoriete cappu’tje. Later haalt ze dat ruimschoots in op het vliegveld hoor. Koffie maken doen ze hier overigens heel goed, én, als je bij een IJslander thuis komt, krijg je altijd een bakkie. Toch aardig…
Het regent behoorlijk en we beseffen dat we toch echt lucky bastards zijn geweest deze week! Wat hébben wij soms gezwijnd!
Na 3182km nemen we afscheid van de immer trouwe Beast, die wel aan zijn allereerste grondige poetsbeurt toe is.
Vandaag vertrekken we met wat vertraging en we proberen ons voor te bereiden op de benauwde zomerse weersomstandigheden in Nederland. Veel blogvolgers hebben ons daar al op geattendeerd. We halen eerst de Jeep op in Aalsmeer en crossen dan naar Rotjesknor om Noor op te halen, hopende dat ze nog met ons mee wil. Jaja, we zijn nog niet uitgereisd.
Wij hebben weer volop genoten van onze vakantie. Lol gehad bij het maken van het blog en vooral veel plezier gehad van alle reacties. Dank voor het meereizen.

XX